BAM verliest kort geding en moet knooppunt bij Waalwijk aanleggen

De provincie Noord-Brabant heeft deze week een kort geding tegen het bouwbedrijf BAM gewonnen. Er moest een rechter aan te pas komen om BAM te dwingen een verkeersknooppunt bij Waalwijk aan te leggen. Het bouwbedrijf bereikte eerder overeenstemming met de gemeente, maar zou de plannen van de gemeente nu te gevaarlijk vinden.

Onveilige verkeerssituatie

BAM ligt inmiddels al ruim een jaar in de clinch met de provincie Noord-Brabant, omdat het de plannen van de gemeente voor een nieuw aan te leggen knooppunt niet verantwoordelijk vindt. Het nieuwe knooppunt, dat in de buurt van de Efteling zal worden aangelegd, zou volgens BAM onveilig zijn ontworpen doordat er te weinig ruimte is voor de vele wegen die op het punt moeten samenkomen. Het bedrijf wil niet verantwoordelijk zijn voor eventuele schade en stapte daarom naar de rechter.

Rechter beslist anders

Hoewel de rechter tijdens de zaak toegaf dat de plannen van de gemeente wellicht net iets te ambitieus zijn, vond hij dat de gemeente zelf het recht had om te bepalen wat er wel en wat er niet gebouwd moest worden. Daarnaast zou de vrees van BAM dat het aansprakelijk zou zijn voor eventuele schade ongegrond zijn. Het bouwbedrijf zal dan ook de werkzaamheden moeten uitvoeren zoals in het contract is vastgelegd.