Geen papieren kaartjes meer bij de NS

Het papieren kaartje van de NS zal begin volgende maand verdwijnen, vanaf 9 juli zal het niet langer mogelijk zijn om papieren kaartjes te kopen. Hoewel er nog altijd een kaartje voor een enkele reis kan worden gekocht, zal dit kaartje 1 euro duurder zijn omdat het is voorzien van een chip.

Het nieuwe systeem

papier1Wie gebruik wil maken van het nieuwe kaartje, kan het net als normaal kopen bij de automaat of aan de balie. Daarna zal er net als met een normale OV-chipkaart moeten worden ingecheckt om te reizen met de trein. Na het inchecken beschikt de reiziger over een geldig reisbewijs en kan er tot de bestemming worden gereisd. Aan het einde van de rit moet er worden uitgecheckt, dit is bij een kaartje voor een enkele rit vooral belangrijk wanneer er wordt overgestapt naar een andere spoorvervoerder, dat kan namelijk alleen nadat er is uitgecheckt.

Afschaffing papieren kaartje

Het papieren kaartje heeft na de invoering van de OV-chipkaart nog vrij lang bestaan. Hoewel de NS al langer van het papieren kaartje af wilde, stak de politiek daar een stokje voor. De overheid wilde voor de afschaffing eerst de garantie dat er geen dubbel opstaptarief betaald hoefde te worden wanneer er meerdere spoorvervoerders worden gebruikt. Dat is vanaf 25 juni van dit jaar het geval, toen is het reizen met de trein iets goedkoper geworden.