Ministerie van Infrastructuur en Milieu wil spookfiles op A58 tegengaan

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft aangekondigd dat het met verschillende partijen zal gaan samenwerken om slimme nieuwe verkeerstechnieken toe te passen en het aantal spookfiles op de A58 te verminderen. Volgens TNO zou ongeveer 40 procent van de files op de A58 een zogenaamde spookfile zijn.

Spookfiles

Spookfiles zijn files die ontstaan doordat een bestuurder onverwachts moet remmen. Door de onverwachtse remactie ontstaat een schokgolf bij andere bestuurders, die ook op de rem trappen. Het is een lastig probleem waar op dit moment eigenlijk geen oplossing voor is. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Rijkswaterstaat denken echter dat het met behulp van slimme nieuwe technieken mogelijk is om spookfiles te verdringen.

Slimme techniek

Welke techniek er precies zal worden gebruikt om het probleem op te lossen is op dit moment nog niet bekend. Wel is duidelijk dat een oplossing wordt gezocht in de zogenaamde slimme techniek. Bestuurders moeten meer informatie krijgen bijvoorbeeld op mobiele apparaten. Daarnaast zou ook communicatie tussen voertuigen tot de mogelijkheden behoren. In de komende maanden zullen 7 partijen een prototype voor de oplossing maken en eind 2014 zullen tests met deze systemen van start gaan.