Rijkswaterstaat

rijksoverheid_0De organisatie die de plannen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (vroeger Verkeer en Waterstaat) uitvoert wordt in Nederland ook wel Rijkswaterstaat genoemd. Het is een naam die we allemaal kennen, maar wat doet Rijkswaterstaat eigenlijk precies?

Het beheer van het landschap

Rijkswaterstaat is een organisatie die van oudsher erg belangrijk is voor Nederland. Het is een organisatie die ervoor zorgt dat we ons veilig voelen in Nederland en die ervoor zorgt dat we ons van A naar B kunnen verplaatsen. Met een geschiedenis van 210 jaar heeft de organisatie er al meer dan 2 eeuwen voor gezorgd dat we beschermd zijn tegen het water, dat alle plaatsen in Nederland bereikbaar zijn en dat de leefomgeving en het landschap in balans zijn. Dit doet Rijkswaterstaat onder andere door het beheren van wegen, dijken, rivieren en kanalen en ruim 2500 kilometer snelweg.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is in de afgelopen jaren bij Rijkswaterstaat steeds belangrijker geworden en het milieu speelt een steeds belangrijkere rol in de projecten die worden uitgevoerd door de organisatie. Daarbij wordt niet alleen bekeken hoe nieuwe productiemethoden en –technieken kunnen worden toegepast bij nieuwe projecten, maar ook hoe nieuwe technieken kunnen worden geïmplementeerd om bestaande infrastructuur te verbeteren en energie te besparen. Zo wordt er dankzij het toepassen van nieuwe technieken steeds meer co2 uitgestoten bij de aanleg van weken en zorgen led-lampen voor efficiëntere en milieuvriendelijkere openbare verlichting.

Internationale topklasse

Het niveau van het werk dat Rijkswaterstaat aflevert is over het algemeen erg hoog. De Nederlandse infrastructuur staat bekend als een van de beste ter wereld en ons land heeft, mede dankzij Rijkswaterstaat, ook een geweldige reputatie op het gebied van waterwerken. We kunnen dan ook met zekerheid stellen dat het werk dat Rijkswaterstaat aflevert van internationale topklasse is.