Zutphen wil herziening geluidsnormen spoor voorkomen

De gemeente Zutphen heeft een brief naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu gestuurd waarin het protest aantekent tegen de plannen om de geluidsnormen rond het spoor in de gemeente te herzien. De kans is volgens de gemeente groot dat bewoners in de toekomst te maken krijgen met geluidsoverlast door herziening van de normen.

Nieuwe tests om fout te herstellen

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu hoeft de gemeente Zutphen echter niet te vrezen voor meer overlast. Bij een eerdere vaststelling van de geluidsnorm zou een fout zijn gemaakt en daarom moet het geheel nu nogmaals worden overgedaan. Hoewel er in de toekomst waarschijnlijk wel meer treinverkeer door Zutphen zal rijden, komt dat vooral doordat andere spoorverbindingen ontlast moeten worden.

Gevolgen voor leefomgeving

Zutphen is bang dat de goederentreinen die in de toekomst over het Zutphense spoor zullen rijden teveel lawaai zullen veroorzaken en de gemeente hoopt daarom dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu van de plannen voor het herzien van de geluidsnorm afziet. Daarnaast wil de gemeente ook meer duidelijkheid over de gevolgen voor de leefomgeving in het geval de geluidsnorm toch zou worden aangepast.